środa, 15 maja 2013

Ciasto z delicjami 


Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni :) przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.



Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier potem pojedyńczo żółtka na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.



Ciasto makowo-kokosowe:

  • 6 białek
  • szkl. cukru
  • 1/4 szkl. suchego maku
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ubić pianę z białek, dodać cukier dalej ubijać. Potem kolejno mak, kokos, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka oraz obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i ponownie zagotować.Utrzeć masło i dodać stopniowo przestudzony budyń.

\Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji
  • 2 galaretki
Wykonanie:

biszkopt-połowa kremu- ciasto makowo-kokosowe- druga połowa kremy-delicje- tężejąca galaretka






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz